Model Vites Tipi Motor Hacmi Yakıt Türü Tavsiye Edilen Satış Fiyatı (TL) 2012 Model için Tavsiye Edilen Fiyat (TL)

Dream Düz Vites 1.6 Benzinli 50.221

Dream Eco* Düz Vites 1.6 Benzinli/LPG 51.160

Dream Otomatik Vites 1.6 Benzinli 52.221

Premium Düz Vites 1.6 Benzinli 52.901

Dream Eco* Otomatik Vites 1.6 Benzinli/LPG 53.160

Premium Eco* Düz Vites 1.6 Benzinli/LPG 53.841

Premium Otomatik Vites 1.6 Benzinli 54.901

Premium Eco* Otomatik Vites 1.6 Benzinli/LPG 55.841

Elegance Düz Vites 1.6 Benzinli 55.900

Elegance Eco* Düz Vites 1.6 Benzinli/LPG 56.840

Elegance Smart Düz Vites 1.6 Benzinli 57.150

Elegance Otomatik Vites 1.6 Benzinli 57.900

Elegance Smart Eco* Düz Vites 1.6 Benzinli/LPG 57.940

Elegance Eco* Otomatik Vites 1.6 Benzinli/LPG 58.840

Elegance Smart Otomatik Vites 1.6 Benzinli 59.150

Elegance Smart Eco* Otomatik Vites 1.6 Benzinli / LPG 59.940


* Fiyata LPG kiti dahil değildir.





[ Yazıyı Oku ]
Şu anki zekasına, gerçek zamana ayak uydurabilme teknolojisine kadar, sürekli talimatlar değişti ve ani manevralara kararlı cevaplar vermesi beklendi. Bu süre içinde ise ASIMO doğru hızı, manevrayı ve adımı bulana kadar sürekli yürüdü. Erken döneminde, düzgün yürüyüşü, dönüşü, hassas duruşu elde etmek için geçiş süresince farklı modeller kullanıldı. Bu dönemde kazanılan tecrübe iki farklı yürüyüş modelinin çıkmasına sebep oldu: Düzgün yürüyüş ve dönüşler.İleri iki ayaklı yürüme teknolojisi, ASIMO’nun sürekli yürümesini sağlayarak daha esnek bir yürüme şekline izin veriyor ve ani hareketlere karşı ASIMO’nun daha dengeli olmasını sağlıyor.


Eski Yürüme Şekli

1 Eskiden, düz yürüme ve dönme için farklı biçimler kullanılırdı ve dönme sırasında minik bir durma gerekmekteydi.

P3'e kadarki Robotlar için

Örneğin, P3 robot düz yürürken birden dönüğünde, dönmesi için önce durması gerektiği için hareketleri oldukça kabaydı.

2 Adım mesafeleri (adım başına) birkaç çeşitle sınırlıydı.

Her yürüyüşün farklı adım mesafesi (adım başına zaman) olduğu için, robot adım mesafesini rahatça değiştiremiyordu (adım başına zaman)


Eski Yürüme Şekillerinin Yaratılması

Daha önceki Yürüme teknolojisi kabaca iki çeşit yürüme şekline izin veriyordu.

A Düz (ayak ucu ile ayağı yukarı kaldırma ve topuk üzerine basma)

Düz bir çizgide yürürken, robota başla –hızlan, sabit dengede yürü ve hız düşür – dur şeklinde konumlandırılmış, tümü zaman seri verileri olarak depolanmış yürüme şekilleri sağlanmıştı.



B Dönme (Yan-Yürüyüşü değiştirme)

Dönme pek çok zaman seri verileri olarak kaydedilmiş adımlar
(adım başına zaman) temel alınan dönme-yürüme şekilleri
ile başlayarak başarılmıştır.

Örneğin, 20 ve 40 yürüme ile 30’da dönme birleştirilen P3 robot



ASIMO’nun zekâ teknolojisi

İnsanların jest ve mimiklerini yorumlama ve komutla bağımsız yürüyebilme yeteneğine sahip ASIMO'ya Honda zekâ teknolojisini ekledi. ASIMO’nun insanlarla diyalog kurabilme yeteneği son derece gelişti, yaklaşan insanları selamlayabilir, onları takip edebilir, onların belirttiği yönde hareket edebilir ve hatta yüzlerini hatırlayıp onlara isimleriyle hitap edebilir. Dahası, Internet gibi ağlardan faydalanarak, ASIMO algılama görevleri gibi görevleri yerine getirirken bilgi toplayabilir. ASIMO dünyanın bu derece geniş zekâ kapasitesine sahip ilk robotudur.

Tanıma teknolojisi sayesinde ileri iletişim yeteneği

1 Hareketli Nesneleri Algılama

Görsel bilgiye dayanarak, ASIMO konumlanmayı, bir elin hareketini duruş ve mimikleri algılayarak yorumlayabilir. Böylece, ASIMO sadece sesli komutlara değil, aynı zamanda doğal insan hareketlerine de tepki verebilir. Belirtilen bir yere hareket etme

Örneğin, ASIMO:
Belirtilen bir yeri hatırlar ve bu yöne hareket edebilir (duruş algılama)
El sıkışma teklif edildiğinde bir insanın elini sıkabilir.
El sallamaya el sallamayla karşılık verebilir (mimik algılama)
El hareketlerini el dalgaları ile tanır

3 Çevre Algılama


Görsel verileri kullanarak, ASIMO engellerin konumunu algılayarak ve düşmeyi enleyerek yakın çevresini değerlendirebilir.

ASIMO özellikle;

: Yoluna aniden çıkan bir insan yâda başka bir hareketli nesneden kaçınabilir.
: Duran nesneleri algılar ve etrafında hareket eder.

4 Sesleri Ayırt Etme

ASIMO’nun ses kaynağını algılama yeteneği geliştirilmiştir, ses ve gürültü arasındaki farkı algılayabilmektedir.
Örneğin, ASIMO:

: Adı çağrıldığında algılar ve yüzünü ses kaynağına döner.
: Konuşan insanın yüzüne bakar ve cevap verebilir.
: Düşen bir nesne gibi ani, garip sesleri algılar ve yüzüne o yöne döndürür.

5 Yüz tanıma


ASIMO, kendisi ve diğer kişi hareket ederken bile yüzleri hatırlar.

Örneğin, ASIMO:

Önceden kaydedilen insan yüzlerini hatırlar, onları adlarıyla çağırır, mesaj iletir ve yönlendirir.

Yaklaşık on farklı insanı hatırlar.

Kayıtlı yüzleri ayırt eder.


AĞ Entegrasyonu

1. Kullanıcı ağı sistemi ile entegrasyon

ASIMO:
Kullanıcının müşteri bilgisi temel alarak fonksiyonları doğru bir şekilde çalıştırır.
Ziyaretçinin yüz resimleri ve mesajlarını ileterek Personeli gelen ziyaretçilerden haberdar ederek ziyaretçileri karşılar.
Ziyaretçileri önceden belirlenen bir konuma yönlendirir.

2 İnternet Bağlantısı

İnternet yoluyla bilgiye erişerek, ASIMO haber ve hava durumu sağlayıcısı olabilir, örneğin; insanların sorularına cevap verebilir.


Nesne Engeli Yeteneği
ASIMO tepsi üzerindeki bir nesneyi belirli bir yere götürebilir.


Tepsi Tutma

Kafasındaki göz kamera yoluyla bir insanın hareketini tespit ederek ve bileğindeki sensörleri kullanarak, ASIMO kişilerle birlikte hareket edebilir ve tepsiyi doğru bir şekilde alıp verebilir.

Tepsiyle Yürüme

Tepsiyi taşırken, ASIMO tepsi üzerindeki nesnelerin dökülmesini engellemek için tüm vücudunu kullanabilir. Tepsi kaysa ve düşecek gibi bile olsa, ASIMO’nun bilek sensörleri ellerindeki ağırlık farkını algılar ve otomatik olarak tepsi düşmeden önce yürümeyi bırakır.

Tepsiyi masaya bırakma


Bileğindeki güç sensörleri tepsi masaya değerken bileklerindeki yükün hafiflemesini algıladığında, ASIMO tepsiyi masaya bırakır. Tepsiyi masaya bırakmak için tüm vücudunu kullanarak, ASIMO farklı yükseklikteki masalarda da çalışabilir.
El arabasını kullanma

Bir yük arabasını esnek bir şekilde tutarak ağır yükleri taşıyabilir.


Bir el arabasını serbestçe tutarak, ASIMO şimdi ağır nesneleri de taşıyabilir. ASIMO bileklerindeki güç sensörlerini kullanarak bir el arabasını itmek için gereken kol gücünü ayarlayarak el arabası ile arasındaki belirli mesafeyi koruyup el arabasını rahatça tutabilir. El arabasının hareketi bozulsa bile, ASIMO yavaşlayarak veya yön değiştirerek manevra yapmaya devam edebilir. Maksimum yük 10kg.



ASIMO’nun boyutları ve ağırlığı

ASIMO’nun yüksekliği ona evde yardım etmek ve yatağa bağlı veya tekerlekli sandalyeye mahkûm olmuş insanlara yardım etmede yardım eder. ASIMO’nun boyutu aynı zamanda bir sandalyede veya yatakta oturan bir insana doğrudan bakarak doğal ve kolay bir iletişim kurmasını sağlar. ASIMO insanların bir şeye ulaşması, bir şeyi yakalaması, yerde, kaldırımda ve yön bulması ve hatta merdivenlere çıkması gerektiği gerçek ortamlarda çalışmak için tasarlanmıştır. 130 cm’lik yüksekliği ile ASIMO bir insan ortamında çalışacak en ideal boyuttadır.
Kompozisyon
ASIMO’nun vücudu ASIMO’yu oldukça dayanıklı ve hafif yapan plastik reçine ile kaplı magnezyum alaşımdan yapılmıştır

Gösterge Lambaları

ASIMO çalışma durumunu gösteren üç gösterge lambasına sahipti.
Yeşil: Düşük seviye güç devrede
Beyaz: Tamamen başlat / çalışmaya hazır
Kırmızı: Kontrol güç ve servosu açık /hareket etmeye hazır

Güç kaynağı

ASIMO tek bir şarj etme ile bir saat kullanılabilir, 51.8 volt lityum ion (Lİ-ION) pillerle çalıştırılır. Batarya ASIMO’nun sırtına yerleştirilmiştir ve 13 çeker.

Kollar ve Eller

Honda mühendisleri ASIMO’yu ışık düğmesine basmak, kapıları açmak, nesneleri taşımak ve el arabalarını itmek gibi işleri yapmasına olanak sağlayacak 34 derecelik bir serbestlik açısıyla yaptılar.

İnsanlarla Senkronizasyonu

Bileklerindeki güç sensörü ile ASIMO gücü ve ellerine uygulanan gücün yönünü tespit eder ve eşlik ettiği insanın hareketlerine göre kendini ayarlar.
Kafasındaki görsel sensörler ve bileklerindeki güç (kinestetik) sensörler yoluyla insanların hareketlerini tespit ederek, ASIMO bir insanın hareketleriyle senkronize bir şekilde el sıkışabilir.
El sıkışma sırasında, ASIMO dinamik olarak bir insanın hareketlerine eli itildiğinde geri adım atarak ve eli çekildiğinde ileri adım atarak cevap verebilir.

El Arabasının İtilmesi

ASIMO bileklerindeki güç sensörlerini kullanarak bir el arabasını itmek için kollarının gücünü ayarlayarak serbestçe manevralar yapabilir.

Tepsi Taşıma

Kafasındaki göz kamera yoluyla bir insanın hareketini tespit ederek ve bileğindeki sensörleri zorlayarak, ASIMO kişilerle birlikte hareket edebilir ve tepsiyi doğru bir şekilde alıp verebilir. Tepsiyi taşırken, ASIMO tepsiyi taşımak, üstündekilerin dökülmesini engellemek için tüm vücudunu kullanır.

Yürüme ve Koşma

ASIMO ani hareket yaparken bile oldukça dengelidir. Başlama/Hızlanma, sabit hız, yavaşlama, durma ve dönme için depolanmış yürüme şekilleri yumuşak bir yürümeyi sağlamak için birleştirilmiştir.
Yürüme şekilleri ASIMO’nun kendisi tarafından gerçek zamanlı olarak üretilir ve ayak yerleştirme yerleri ve dönme robot tarafından herhangi bir yönde yürürken gerçekleştirilir.
ASIMO’nun koşması için yeri itme, bacaklarını ileri atma ve gecikme olmadan çok kısa dönüşler şeklinde yere koyma hareketlerini tekrarlayabilmek zorundadır. Honda’nın bağımsız bir şekilde geliştirilmiş proaktif eğilmeli iki ayaklı yürüme kontrolü ve bedeni bükmesi teorisini birleştirerek, ASIMO kaymadan dengeli bir şekilde koşabilir.

Tırmanma/İnme

ASIMO’nun zeki gerçek zamanlı esnek yürüyüşü (i-WALK) çevre tanıma teknolojisi kadar ona merdivene çıkma inme gibi karmaşık görevleri alma kolaylığı sağlar.

Vücudu Koordine Etme

Denge
ASIMO denge kurmak ve koşarken ve yürürken ayaklarının kaymasını engellemek için proaktif olarak eğmek ve vücudunu bükmek için Duruş Kontrol Teknolojisini kullanır.

Engellerden Kaçma

ASIMO bir engeli tanıyabilmek için yer ve görsel sensörlerini kullanır ve daha sonra çarpışmamak için kendiliğinden farklı bir yön seçer. Sonik dalga sensörleri görsel sensörlerin seçemediği camlar da dahil 3 metre ilerdeki engelleri tespit eder.
ASIMO engelleri tanır ve harita bilgileri ve yer sensörlerinden aldığı çevre bilgisi arasında bağlantı kurarak hiç durmadan gideceği yöne doğru manevra yapar.



[ Yazıyı Oku ]
Honda olarak bizler kendimizi mobilite alanında faaliyet gösteren bir şirket olarak değerlendiriyoruz. Önce motosiklet üretimiyle başladık çünkü insanları bir yerden bir yere taşımanın en hızlı yolu buydu. Honda olarak ürün gamımızı arttırdıkça müşterilerimize daha iyi hizmet edebilmek için yeni hayaller kurmaya odaklandık; yeni ve daha iyi teknolojilerle insanlığa yardımcı olmak.İşte bu gelişim tutkusu bizi ASIMO’yu yaratmaya yönlendirdi. Dünyanın en gelişmiş ve sofistike robotu... ASIMO’yu yapmak Honda mühendisleri için inanılmaz bir mücadeleydi. Güçlü bilgisayarlara ve karmaşık yazılımlara ek olarak, ASIMO aslında birçok bilimsel (matematik, fizik -devinimle ilgili; anatomi - insan bedeninin yapısıyla ilgili...) araştırmaların bir sonucudur.



Neden insana benzeyen bir robot geliştirdik?

Böyle bir hayal kurmak kulağa oldukça basit gelebilir. İnsanın karmaşık hareketlerini taklit edebilecek ve insanlara yardım edebilecek bir robot yapmak! Kolay bir görev mi? Hiç de değil! Honda mühendisleri 1986 yılında insana en yakın robotu yaratmak için yola çıktılar. Hayalleri Dünya’nın ilk insansı robotunu yaratmaktı. ASIMO 1986 yıldan beri Honda mühendislerinin muhteşem çabası, sürekli araştırma, çalışma ve özverileriyle birleşerek, deneme - yanılma yöntemleriyle geliştirildi.

Honda ASIMO’yu tek bir amaç için geliştirdi; insanlığa yardımcı olmak. ASIMO ileri, geri, adım adım ve yan yan yürüme gibi benzersiz hareket kabiliyetlerinin yanı sıra insan çevikliğinde ve hızında merdiven çıkabilme yeteneğine de sahip. Gündelik hayatımızda yaptığımız birçok hareketi yapabilecek yeteneğe sahip olacak ASIMO gelecekte insanlara yardım etmekle görevli olacak. ASIMO, yardıma ihtiyacı olan insanlar için ikinci bir göz, kulak, el ve kol olacak ve gündelik hayatlarına bir nevi bağımsızlık ve mobilite kazandıracak.

[ Yazıyı Oku ]


[ Yazıyı Oku ]   |  ilgili link

<<ılk Baş <Önceki | 1 | 2 | 3 | 4 |